Casa Rinaldi Balzsamecet / Aceto Balsamico di Modena / il Nero 500ml

Raktárkészlet: 0 db
Casa Rinaldi Balzsamecet / Aceto Balsamico di Modena / il Nero 500ml

Casa Rinaldi

Hagyományos fekete Modenai balzsamecet.

Származási ország: Olaszország

690 Ft
A vásárlás után járó pontok: 7 Ft
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Kérdés a termékről
Részletek
Adatok
Részletek

HOGYAN KÉSZÜL A BALZSAMECET?

Nem tipikus alapanyaga a magyar konyhának. Olaszországon kívül nem is igen ismerték. Mára mégis népszerűvé nőtte ki magát, mutatjuk, hogyan készül az eredeti, és mihez lehet használni. A külföldi - és hazánkban is népszerű - főzőműsorok és szakácskönyvek nyomán kezdett bekerülni a magyar köztudatba is – noha éttermeink séfjeinek eddig sem kellett bemutatni a balzsamecet izgalmas ízvilágát. Mindenkinek érdemes tennie egy próbát vele, már csak azért is, mert készítői szerint „az élet balzsamecet nélkül olyan, mint egy napsütés nélküli nap”.

Modena kincse a Balzsamecet és az olívaolaj

Az ecetet nem kellett feltalálni, spontán jön létre, mikor etil-alkohol és víz oldatában az ecetsav-baktériumok elszaporodnak, és az alkohol ecetsavvá oxidálódik. Így akár otthon is készíthető borecet – a kénezetlen borból is az lesz. A balzsamecet hasonlít a borecethez, annak a „továbbfejlesztett” változata. Feltehetően véletlenül találták fel: a forralt mustot, a középkor kedvelt édesítőszerét benne felejtették egy edényben, és csak akkor került elő a kamra mélyéről, mikor már átható ecet illata volt.

A balzsamecet az olaszországi Modena városához és a szomszédos Reggio Emiliához kötődik. Ehhez a fajta ecethez a szőlőt – hagyományosan egy fehér fajtát, a Trebbianót – kézzel szüretelik, a lehető legkésőbb, hogy édes legyen. A mustot sűrűre forralják, majd fahordókba töltik. Elsőnek kétszáz literesbe, majd az érlelési folyamat során – ami legalább 12 év (!) – egyre kisebbe, az utolsó legfeljebb húsz literes lehet. Hogy megkaphassa a hagyományos modenai balzsamecet nevet, egy zsűri bírálja el az elkészült művet, amit ezután egydecis üvegekbe töltenek. Egy ilyen fiola ára 100 E körül van. Értéke – a veretes borokhoz és a hegedűkhöz hasonlóan – a korral együtt nő: forgalomban vannak 24, 48, sőt akár 100 éves balzsamecetek is. Ha igazán finom olajat és ecetet használunk, akár mártogatósnak is tökéletes, annyira finom!

A hagyományos Aceto Balsamico tradizionale ízét meghatározza nemcsak a szőlőfajta, de a különböző fából készült hordó is, amelyekben legalább tizenkét évet eltölt. Ha a balzsamecet érése nagy részét tölgyfahordóban töltötte, erős az aromája. A gesztenye intenzív, a cseresznyefa édeskés, a boróka pedig fűszeres ízt ad. Használatos még a szederfa, az akácfa és a kőris is.

És mivel inkább fűszerként, ízesítőként használjuk, vagyis csak keveset belőle, és üvegünk hosszú ideig kitart, válasszunk inkább minőségibb balzsamecetet. Meghálálja!

Mindennapi ecetünktől eltérően a balzsamecet íze teltebb, összetettebb és lágyabb a borecetnél. Minél olcsóbb nedűt választunk, annál alacsonyabb az ízanyagok koncentrációja és annál több kell belőle, de alapvetően egyszerre csak pár cseppet kell használni belőle. Nem veszik kárba a vásárolt üvegnyi mennyiség, mert a legtöbb ecetfajtához hasonlóan jól lezárva, sötét helyen korlátlan ideig eltartható.

Íze szinte mindenhez illik, az észak-olasz konyha pedig szinte elképzelhetetlen nélküle. Könnyű salátákkrémes rizottók kellemes kiegészítője – de gyakran alkalmazzák könnyű desszertekhezDió- vagy vaníliafagylaltra, panna cottára csöpögtethetünk néhány cseppet belőle. Sárga- és görögdinnye-kockákat is megbolondíthatunk kevés zöldcitrom-lével és pár csepp balzsamecettel. Vagy forgassunk félbevágott epret barna cukorba, három bögre gyümölcshöz két teáskanál balzsamecetet adva tegyük hűtőbe! Harminc perc múlva osszuk el a gyümölcsöt egy-egy adag citromfagyi tetején. Illik hozzá a menta, és egyéb bogyós gyümölccsel is próbálkozhatunk. Nincs az a napsütéses olasz emlék, ami föl ne elevenülne ilyen desszert hatására.

A balzsamecetből készülhet sűrű szósz is, balzsamecet-krém, ami sajtokhozpástétomokhoz is nagyon jól illik, de csokoládérémekcsokihabok kiegészítője is lehet. Ennél persze egyszerűbb ételeket is egészen más dimenzióba emelhetünk a balzsamecet-szósszal: grillezett zöldség vagy hirtelensült húsokroston sült gomolya mellé is isteni.

Adatok
Gyártó
Alis S.r.l
Google Termék Kategória
Food Items
Raktárkészlet
0 db
Cikkszám
SA003
Tömeg
840 g/db
Webáruház készítés
simplepay_hu