Irán földrajzi területén található bányákból bányásszák. Színét a nátrium-klorid különleges kristályos szerkezetében megragadt nyomelemek jelenlétéhez kötik.
Persia kék sója természetes só?
Igen, mint a rózsaszín himalájai só, Hawaii vörös sója és Breton szürke sója, még a kék só is teljesen természetes. A só színe az évek során a só kristályos szerkezetében lerakódott nyomelemek jelenlétéhez kapcsolódik.
Kémiai összetétele
A klasszikus főző sóhoz hasonlóan a fő molekuláris vegyület a nátrium-klorid. Ezért nem ajánlott az artériás magas vérnyomásban szenvedők vagy azok számára, akik a vízvisszatartást szeretnék ellensúlyozni.
Ellentétben a klasszikus főző sóval, amely kizárólag nátrium-kloridból áll (vagy legfeljebb mesterségesen dúsított jóddal), Persia kék sója tartalmaz káliumot, kalciumot és a magnéziumot.
Persia kék sója, konyhai használatra
A perzsa kék só alkalmas a tenger gyümölcseihez és szarvasgomba ételekhez.
Használhatja, mint a klasszikus főzősót, de a következőkre ajánlott:
- hal
- szarvasgomba
- tenger gyümölcsei
- hús
- párolt zöldségek
- saláták
- édesség fehér csokoládéval
- vaj
- tészta kenyér és pizzák
- húsleves
A színeknek köszönhetően a tányérok díszítésekor látványos hatás érhető el, különösen a fehér húsokon.
Ízét ásványi vegyületek kondicionálják, amelyek gazdagítják a nátrium-klorid kristályos szerkezetét. Finomabb íze van, mint a klasszikus konyhai sónak.