TALAJ:
Riesi, Butera, dél-közép Szicília.
Tengerszint feletti magasság: 340-350 méter; dombos terület; többnyire agyagos talaj, szubalakalikus kémhatással, magas aktív mésztartalommal.
SZŐLŐÜLTETVÉNY:
5,8 hektár. Telepítés éve: 1997; ültetési sűrűség: 6 400 tőke/hektár, hozam: kb. 50-60 mázsa/hektár.
Karós művelés, Guyot metszésmód.
ÉVJÁRAT:
A 2021-es év az átlagosnál magasabb hőmérsékletekkel telt. Csapadékos tél, nagyon száraz tavasz és nyár. Bár a nyár eleje rendkívül forró volt, a szezon vége mérsékeltebb időjárást hozott.
SZÜRET:
Kézi szüret 3 kg-os ládákba, szeptember utolsó hetétől október első hetéig.
BORÁSZAT ÉS ÉRLELÉS:
A pincészetbe érkezve a fürtöket válogatják, majd bogyózás után a fermentáló tartályba kerülnek, ahol 26-28 °C hőmérsékleten kezdődik az alkoholos erjedés, egyidejűleg macerációval. Az erjedés befejezése után a bor további egy hétig a héjon marad.
A préselést követően almasavbontó erjesztés következik betontartályokban, majd 10-12 hónapos érlelés új és másodtöltésű tölgyfahordókban. Ezt követően legalább egy évig palackban érlelik, mielőtt piacra kerül.
KÓSTOLÁSI JEGYZETEK:
Mélyvörös szín ibolyás árnyalatokkal. Illatában fekete cseresznye, szeder és fűszeres jegyek dominálnak. Ízében lágy, körülölelő, hosszú és kellemes lecsengéssel.
ÉTELPÁROSÍTÁS:
Kiválóan illik grillezett és párolt vörös húsokhoz, vadhúsokhoz. Nagyszerű választás közepesen és erősen érlelt sajtokhoz is.
BOR ÉLETTARTAMA:
Megfelelő tárolási körülmények között akár 20 évig is érlelhető.
ANALITIKAI ADATOK:
Alkoholtartalom: 14,5% vol., teljes savtartalom: 6,6 g/l, pH: 3,37.
ELSŐ ÉVJÁRAT:
1998.
TÁLALÁSI HŐMÉRSÉKLET:
14-16 °C,