Termőterület
Franciacorta, a Villa Franciacorta birtok saját szőlőültetvényeiből
Szőlőfajta
100% Chardonnay
Szőlőültetvény
Teljes mértékben ellenőrzött gyepesítés. Természetes, szerves trágyázás. Biológiai kártevőirtás.
Talaj jellemzői
Dombvidéki talaj, túlnyomórészt agyagos és márgás, természetes ásványi anyag- és mikroelem-tartalommal. Dél–délkeleti fekvésű területek.
Szüret
A viszonylag korai szüret biztosítja a megfelelő alkoholfokot és savtartalmat, miközben maximálisan megőrzi a virágos és gyümölcsös aromákat. A szőlőt szigorúan kézzel szedik kis ládákba, a fürtöket már a tőkénél és a pincében is átválogatják.
Parcellánkénti borkészítés
A birtok 26 különálló parcelláját egyenként, külön-külön dolgozzák fel.
Borkészítés és érlelés
Egész szőlőfürtök kíméletes préselése pneumatikus présben. Természetes hideg ülepítés. Az első alkoholos erjedést őshonos élesztők végzik rozsdamentes acéltartályokban, állandó 18 °C-os hőmérsékleten. Az acéltartályos érlelés egészen a palackozásig (tirage) tart, amelyre a szüret évét követő tavaszon kerül sor. A bor hosszabb ideig érlelődik finomseprőn, gyakori felkeveréssel.
Kiszerelések
Palack: 0,75 l – Magnum: 1,5 l
Cukortartalom
6,0 g/l
Kóstolási jegyzetek
Szalmasárga szín. Elegáns virágos jegyek, friss gyümölcsök és finom élesztős aromák jellemzik.